Iubirea te face PROST

Iubirea are miliarde de fețe. Iubim banal. Pasional. Rece. Boem. Blând. Şmechereşte. Fiecare iubeşte aşa cum simte sau cum a văzut în familie că se iubeşte. Însă iubirea nu se mimează ca un orgasm bun. E sau nu e. O simţi sau nu.

Iubirea şterge cu tine pe jos fără să îţi dai seama. Tocmai pentru că iubeşti. Jumătatea ta poate să nu mai muncească de doi ani şi să stea pe spatele tău. Din plăcerea de a nu face nimic + scuzele patetice (de rigoare). Dar tu o iubeşti şi nu vă certaţi prea apăsat din cauza asta. Sufletul pereche mai joacă din când în când banii la păcănele, amanetează telefoanele, vine târziu acasă sau te minte de îngheaţă apele. Dar tu îl ierţi pentru că iubeşti.

E gelos încât îi dai raportul în fiecare oră. Nu ieşi prea tare din cuvântul lui şi chiar te umileşti numai să te ierte în cazul în care ai gafat-o. Asta pentru că îl iubeşti. Te rogi de el să facă o schimbare. Oricât de mică ar fi. Dar nu ai cu cine vorbi. Devine obositor şi frustrant. Vă certaţi din ce în ce mai des şi până la urmă tot tu ieşi rău. Dar îl iubeşti şi renunţi la ideile tale. Că oricum “erau lipsite de importanță”.

Pleacă cu zilele din oraş. Nu dă niciun semn de viaţă, dar tu nu faci mare fâs din asta. Nu pentru că nu ai vrea să îi aplici o corectivă, ci pentru că ţi-e frică să nu te părăsească.

E lipsit de ambiţie. De orice fel. Ajungi să îi plăteşti tu sucul de fiecare dată când ieşiţi cu prietenii, şi…. pe scurt nu are niciun viitor. V-aţi despărţit de atâtea ori încât nu aveţi suficiente degete să număraţi. Şi tot de atâtea ori ţi-ai despachetat bagajele. Pentru că iubeşti şi pentru că te-ai lăsat să crezi în promisiuni.

Ştii că nu e tocmai uşa de biserică. Să spunem că nu l-ai prins cu alta-n pat, dar în tine tot zace sentimentul de infidelitate. Cu toate astea, taci mâlc. Îl iubeşti şi nu vrei să ştii adevărul. La urma urmei, ce nu ştii, nu te doare.

Risipeşte banii cât ai zice peşte. Îi împarte în stânga şi în dreapta. Face cinste la toate lumea de ai impresia că s-a terminat criza. Cumpără în prostie lucruri de care nu are nevoie, mănâncă în fiecare zi în oraş, bea cinci cafele până în ora 10.00 şi încă trei seara cu băieţii în faţa blocului. Dar în afară de asta el e băiat bun şi tu îl iubeşti. Asta e cel mai important.

E mai nehotărât ca un animal speriat care vrea să treacă strada. Orice decizie este o dramă, iar drama este doar primul episod dintr-un sezon prime-time. Se câcâie din nimic şi la nimic. Stă, se gândeşte, analizează, pune pe hârtie. Apoi când îţi dă impresia că a ajuns naibii la o concluzie te trezeşti că o ia de capăt. Dar iubirea e mare. Aşa şi grădina lui Dumnezeu.

E impulsiv din cale afară. Şi arţăgos şi îngâmfat. Încăpăţânat ca un măgar şi tipicar. Face din țânțar armăsar şi dacă nu-i ca el nu-i ca nimenea. Adică e genul care ştie tot. Numeri până la 10 numai să nu-l iei la palme şi înjuri cu faţa la perete. Dar asta nu e motiv de despărţire. Doar vă leagă iubirea.

Nu îţi mai acorda atenţie. Nici nu mai ştii când te-a ţinut de mână ultima dată. De ieşit la film în doi sau o cină romantică nici nu mai vorbim. Nu sunt bani, concediile nu se sincronizează, dar v-au rămas amintirile. De iubire.

Iubirea te face să nu mai gândeşti. Să ierţi. Să tolerezi. Să încerci din nou. Să nu vezi. Să te sacrifici. Să lupţi cât pentru doi. Înseamnă să îl iubeşti pe ăla din faţa ta cu toată puterea inimii. Să îi sorbi fiecare zâmbet şi să ţi se pară fără cusur. Iubirea e o legătură bolnăvicioasă, de cele mai multe ori. Pentru că mintea nu este rănită îndeajuns încât să reacţioneze. Sufletul, pe de altă parte, suferă ca prostul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s